Betonarme Yapı Güçlendirme İşleri
Ülkemiz, dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birini teşkil eden Himalaya-Alp deprem kuşağının ortasında yer almakta olup, bir deprem ülkesidir.Depremlerin dışında yapılar değişik etkiler altında da hasara uğrarlar. Bunlar; aşırı yükleme, donatı korozyonu, zararlı kimyasal ve fiziksel etkiler olarak sıralanabilir.Hazırlanan hasar belirleme formunda, genellikle binalar kullanma durumuna göre:
- Depremden hasar görmeyen ve hemen kullanılabilecek binalar,
- Onarım ve güçlendirmeden sonra kullanılabilecek binalar,
- Çökme tehlikesi olup, yıkılması gereken binalar, olarak üç sınıfa ayrılır.
Taşıyıcı sistemler; özağırlık, ilave ağırlıklar, hareketli yükler, deprem ve rüzgar etkileri, sıcaklık değişmeleri, çarpma, infilak, dış ortamın etkileri ve yaşlanma, yangın, yorulma gibi etkilere maruz kalabilirler.
Yapılarda onarım ve güçlendirmeyi gerektiren en önemli olay depremlerin yapılardaki etkileridir. Deprem nedeniyle ortaya çıkan bir başka onarım ve güçlendirme gereği ise bugünün depreme dayanıklı yapım kurallarından önce yapılmış eski yapıları kullanılmasının süregelmesinden kaynaklanmaktadır.
Onarım
Görünüş veya kullanım bakımından hasar görmüş bir yapıda veya birkaç yapı elemanında hasardan önceki durumuna getirmek için yapılan çalışma ve değişikliklere onarım denir.
Tarihi ve kültürel değeri olan bir yapının onarımında önemli olan bir mirasın korunmasıdır ve onarım bedeli düşünülmez.
Takviye (Güçlendirme)
Bir yapının yük taşıma kapasitesini, rijitliğini, düktilitesini, stabilitesini veya bunlardan bazılarını hasardan önceki veya mevcut durumunun üzerine çıkarmak amacıyla yapılan değişikliktir.
Onarım, hasar görmüş yapıda; güçlendirme ise her yapıda yapılabilir.Onarımın hasar görmüş bir yapıda yapılmasına karşın, güçlendirme için yapının hasar görmüş olması gerekmez.
Görülüyor ki onarımda amaç yapının önceki durumunu geri getirmektir. Bu kullanım bakımından olabileceği gibi mukavemet gibi mekanik karakteristikler bakımından da olabilir. Güçlendirme de ise amaç yapının mukavemet ve benzeri karakteristiklerini önceki düzeyin üzerine çıkarmaktadır.